12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Sayfa 46 - bolcevap.com
Yeni Yayınlar
Yükleniyor...

21 Eylül 2019 Cumartesi

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Sayfa 46

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları 

Sayfa 46

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz metinden aşağıdaki altı çizili kelimelerin anlamlarını cümlelerin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerini birer cümle içind ekullanarak defterinize yazınız.

Cevap: hamiyet: Utanma, haysiyet, şeref...

Malum: belli, bilinen, bilindiği üzere

2. İkindiyi Kılmak metninin konusunu ve temasını yazınız.

Cevap: 

Teması: Geleneksel değerlerin yozlaşması, iç huzursuzluk...

Konusu: Büyükşehrin karmaşası ve günlük koşuşturmacasında bir öğretmenin sürekli ikindi namazını ertelemesi anlatılıyor.

3. Okuduğunuz hikayedeki temel çatışmayı ve bu çatışmalar etrafında yer alan diğer çatışmaları tespit ediniz.

Cevap:

Temel çatışması: Modernleşmeyle birlikte şehir hayatının gündelik karmaşası ve inanç çatışması vardır. Gündelik hayat-inanç çatışması da diyebiliriz buna. Ayrıca modernite-gelenek, bireyin kendi iç çatışmaları da yer alıyor.

4. Değerlerine bağlı şekilde yaşamak isteyen insanların kentlerde yaşadıkları sorunlara metinden örnekler gösteriniz. Bunları değerlendiriniz. 

Cevap: Hikaye kahramanı Recai Bey'in günlük kent yaşamının koşturmacası içinde sürekli ikindi namazını ertelemesi, dostlarına ve akrabalarına yeterince zaman ayıramaması metinden gösterebileceğimiz örneklerdir. Metne göre  kent yaşamının  dünyevi kaygıları bireyin kendi inançlarını yaşamasına engel olmaktadır.  bolcevap.com hazırladı, içeklerimizi başka sitelerde yayınlamak yasaktır. 


5. Sizce de kent yaşamı, insanın manevi değerlerini yitirmesine yol açıyor mu? Düşüncelerinizi belirtiniz...

Cevap: Aslında sorunun cevabı tamamen kişisel, kent yaşamı içinde manevi değerlerini kaybetmeden yaşayanlar olduğu gibi manevi değerlerini yitirmiş olanlar da var. Bence bu durum kişinin kendi inanç yapısı ve  kişilik özellikleriyle de ilgili bir durum.

6. İkindiyi Kılmak metnindeki olay örgüsünün defterinize şema şeklinde çiziniz. Olayların birbiriyle ilişkisini ve sıralanışını değerlendiriniz...

Cevap: 

  • Hikaye kahramanı öğretmen Recai Bey’in okuldan çıkmadan önce aklında ikindi namazını kılma düşüncesinin olması
  • Okul çıkışı belediyeye, kıyma kuyruğuna, karakola, elektrik faturasını ödemek için vezneye uğraması
  • Bu yoğun koşturmacada ikinci namazını kılmayı hala ertelemesi
  • Elektrik faturasını ödeme sırası kendisine geldiği zaman akşam ezanının okunduğunu duyması ve faturayı ödemeden kendini dışarı atması
  • İnsanların bu gündelik koşturmasının kendine garip gelmesi ve uzun zamandır görmediği hasta olan aile dostu Hayriye teyzeyi görme düşüncesi
7. Okuduğunuz metindeki Recai Bey adlı şahsın özellikleri ile ilgili aşağıdaki tabloyu doldurunuz. Soruları cevaplayınız.

Cevap:


Recai Bey'in Olay Akışını Etkileyen Özellikleri

Fiziksel Özellikler: Metinde  Recai Bey'in fiziksel özellikleri betimlenmiyor.

Psikolojik Özellikler: Recai Bey, inançlarına bağlı, dindar biri. Sahip olduğu değerlerle yaşam kaygıları arasında kalıp karmaşa yaşayan biridir.

Ahlaki Özellikler: Ahlaki ve manevi değerlere sahip ve bunları yaşamaya gayret eden biridir.

Karakter Özellikleri: Dini değerlerine bağlı, inançlı, saygılı  biridir. Kent yaşamının telaşesi içinde ibadetlerini aksattığı; akrabalarına ve aile dostlarına yeterince vakit ayıramadığı için kendini huzursuz hisseder.

Toplumsal Statü: Recai Bey zar zor geçinmeye çalışan bir öğretmendir.

bolcevap.com
a. Recai Bey tip midir karakter midir? ➠Tiptir.
b. Recai Bey tarihsel bir kişilik midir yoksa gerçek bir kişilik midir?➠ Gerçek bir kişiliktir.
c. Sahip olduğu değerler ile yaşam kaygıları arasında hikaye kahramanının durumunu nasıl değerlendirirsiniz. ➠ Hikaye kahramanı sahip olduğu değerleri yaşamaya gayret eden biri ama büyük kent yaşamı içinde verilen geçim savaşı onu bazen ibadetlerini ihmal etmesine neden oluyor. Bu yüzden kendi iç dünyasında çatışmalar yaşıyor, huzursuz oluyor, kent yaşamının gündelik koşturmacasına dalan insanlar bir vakit sonra ona garip geliyor.

9. Bu hikayede Mehmet Akif Ersoy'un Seyfi Baba adlı manzum hikayesindeki "Ya hamiyyetsiz olaydım ya param olsa idi." mıstasına niçin yer verildiğini değerlendiriniz. Bunun metne katkısı hakkında çıkarımlarda bulununuz. 

Cevap:  Mustafa Kutlu İkindiyi Kılmak adlı hikayesinde  metinlerarasılık tekniğinden yararlanıp kendi metniyle Mehmet Akif'in dizeleri arasında ilişki kuruyor. Bu anlatım tekniği, metne canlılık, derinlik ve zenginlik katmıştır.

bolcevap.com hazırladı, içeklerimizi başka sitelerde yayınlamak yasaktır. 

DİĞER SAYFALAR İÇİN BURAYA TIKLAYIN

Arkadaşlarınla Paylaş
Yorum Gönder

Yorumlarınız incelendikten sonra yayınlanacaktır... Lütfen yorum yaparken topluluk kurallarına uyunuz... bolcevap.com

Bildirim
Yenilenen görselliğimiz ve içeriklerimizle çok günceliz. Doğru bilgi için doğru yerdesiniz.
Kapat