10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Sayfa 112, İlahi - bolcevap.com
Yeni Yayınlar
Yükleniyor...

6 Kasım 2019 Çarşamba

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Sayfa 112, İlahi

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları, Sayfa 112, İlahi


Sayfa 112

3. Okuduğunuz şiirdeki iletileri bularak şiiri yorumlayınız. 
Cevap: 
Allah'a kavuşmak isteği
Allah'a ulaşamamanın derin acısı

4. Okuduğunuz şiirin temasını belirleyiniz. 

Cevap: İlahi aşk, Allah'a kavuşamamanın verdiği derin acı

5. Okuduğunuz şiirde ahengi sağlayan özellikleri/unsurları belirleyiniz. 

Cevap: Şiirin tüm ahenk unsurları için tıklayın

6. Okuduğunuz şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit ediniz. 

Cevap: Nazım Biçimi: İlahi

7. Okuduğunuz şiirde söyleyici ile hitap edilen kişi/varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz. 

Cevap: Söyleyici Allah'a kavuşmak isteyen,  ilahi aşk yolunda derin acılar çeken bir sufidir.


8. Okuduğunuz şiirde şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bularak şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik öğeleri belirleyiniz. 

Cevap: Şiirde Allah yolunda çile çekmek, kendini Allah yoluna adamak, Allah aşkıyla kendinden geçmek gibi değerler vardır.

9. Okuduğunuz şiirin, bağlı olduğu edebî dönemi, akımı, geleneği, topluluğu dikkate alarak şiirdeki edebiyat, sanat ve fikir anlayışlarının yansımalarını değerlendiriniz. 

Cevap: Şiir İslamiyet etkisindeki dini-tasavvufi halk şiiri geleneğine bağlıdır. Şiirde tasavvuf anlayışının yansımaları vardır. Şair ilahi aşkını sade, yalın bir dille ifade etmiştir.

10. Okuduğunuz şiirde, şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bulup şiiri ve şairin biyografisini de dikkate alarak şair ile şiir arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz. 

Cevap: Şiirde dönemdeki din ve tasavvuf anlayışının izleri görülüyor. Tüm şiirlerinde Allah'a ulaşma çabasıyla duyduğu mutluluk, O'na kavuşma isteğinin coşkusu ve kavuşamamanın verdiği acıyı anlatan Yunus Emre'nin bu ilahisinde de benzer temalar vardır.

Etkinlik:

Ahmed Yesevî’nin Hikmet’i ile Yunus Emre’nin İlahi’sini aşağıdaki tabloda verilen ölçütlere göre karşılaştırınız. 




Arkadaşlarınla Paylaş
Yorum Gönder

Yorumlarınız incelendikten sonra yayınlanacaktır... Lütfen yorum yaparken topluluk kurallarına uyunuz... bolcevap.com

Bildirim
Yenilenen görselliğimiz ve içeriklerimizle çok günceliz. Doğru bilgi için doğru yerdesiniz.
Kapat